Γαστρεντερολογία
Η μελέτη και καλύτερη φροντίδα των παθήσεων του ανθρώπινου σώματος, απαιτεί την οργάνωση της έρευνας και θεραπείας των λειτουργιών του σε συστήματα.
Γαστρεντερολογία είναι η περιοχή της Ιατρικής που ασχολείται με παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Το πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει όργανα από το στόμα μέχρι τον πρωκτό, τα οποία ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη θρέψη αλλά και την αμυντική λειτουργία του σώματος. Τα όργανα αυτά είναι το στόμα, ο φάρυγγας, ο οισοφάγος, το λεπτό έντερο με το 12δάκτυλο, το παχύ έντερο, το ήπαρ (συκώτι), η χοληδόχος κύστη (αυτό που ο λαός ονομάζει «χολή»), το πάγκρεας. Λόγω της πολυπλοκότητας τους, τα τρία τελευταία όργανα συχνά αποτελούν αντικείμενα μελέτης ξεχωριστής ειδικότητας.
Γαστρεντερολόγος κατά συνέπεια είναι ο ειδικός γιατρός που ασχολείται σε βάθος με τις παθήσεις και λειτουργία των παραπάνω οργάνων. Η εξειδίκευση αυτή απαιτεί σπουδές τουλάχιστον έξι επιπλέον ετών, πέρα από τις βασικές σπουδές της ιατρικής. Μέρος της κατάρτισης είναι και η εκπαίδευση σε ενδοσκοπήσεις.
Ενδοσκόπηση είναι ο έλεγχος των κοιλοτήτων του πεπτικού συστήματος με ενδοσκόπια. Η εξέταση γίνεται συνήθως με καταστολή (μέθη ή σπανίως αναισθησία) του ασθενούς. Το ενδοσκόπιο είναι ένα εύκαμπτο όργανο με πηγή φωτισμού και οπτικό σύστημα, το οποίο εισέρχεται στον πεπτικό σωλήνα, π.χ. στομάχι ή έντερο και στέλνει εικόνες από το εσωτερικό του οργάνου σε μία οθόνη. Αυτό βοηθά τον γαστρεντερολόγο να βγάλει διάγνωση ή να εφαρμόσει θεραπεία.